17 Ağustos 2012 Cuma

KALAS

Bahçe çitlerine bakıyordum. Sık aralıklarla birbirilerine sokulmuş tahtacıklar. Hep yan yanalar, hep ama hep. Birileri gelip onları ayırıp o çiti minik kalaslar haline getirene dek sürekli yöresel bir dansı sergiler gibi yan yana dururlar. Bazen sorun çıkabilir tabi. Mesela bir yağmur yağar, eğrilir bazıları. O zaman işte dağılıp ayrılabilir biri ya da birkaçı hatta hepsi bazen. Emekle bir araya getirilmiş o kalaslar kalas olduğunu hatırlayıp yağmurun yumuşaklığına aldanıp koy verir kendini. Güzelce bir araya getirilmiş hatta bazen süslü, boyalı kalas birlikteliği çiti, alıp ateşe falan atıp yakamazsınız. Çünkü onlar kalaslar değil bir arada olduklarından güzel bir çittir.

Çitleri bir kenara bırakıp çiftlere bakacak olursak… İki kişi yürüyorsan kaldırımda çiftsindir. Konuşabilirsin, bakabilirsin ona, çukura düşecekken yanındaki tarafından uyarılabilirsin ve düşmezsin iki kişiysen. Hele bir de eli elindeyse yanındakinin korursun onu korunursunda. Sevgilin, karın, kocan, çocuğun, kardeşin, annen, baban. Böyle yaylı fayton gibi giderken yolda, kendini su birikintisi sanan bir çamur deryasını göremezsin ve seni tutan el çekebilir kuru yana. Tek başına dolaşırsan yalnızsındır. Adın budur; ‘‘yalnız’’ Yalnızken gülersen deli derler, yanında biri varsa adın mutlu olur. Yanında biri varken ölmeye yeltenirsen, bak işte burada bir dezavantaj var; ölemeye bilirsin. Katille yürürsen yolda öldürülebilirsin o ayrı tabi. Yan yana iken mesela; kafanı kırmak için birileri sokulursa sana, yenecek dayak pay edilir aranızda. Gülsen de, dayak da yesen yani ikiden ibaret olsa da bu yan yana olma hali, iyidir.

Duvar örerler ya tuğladan… Bir sürü tuğla kullanılır. Tek tuğladan değil duvar, karateciye antrenman bile olmaz. Evlerimiz neden duvarlardan oluşur? Karateciler bizimle antrenman yapmasınlar diye. 

Her şeyi bir kenara koyduk. Devlet dairelerinde falan sesinizi çıkardınız mı hiç? Bırak daireyi falan, sokakta ses çıkmıyor artık. Bilmem ne konusunda, bilmem ne caddesinde ya da okulunda bugün protesto vardı. Kaç kişi 14,5 tan 15. Kalabalık güvenlik güçleri tarafından dağıtıldı. N’olmuş? 15 kalas çit olmaya kalkmış. Bahçivan gelip sökmüş hepsini. 15 tuğla bir araya gelmiş karateciler gelip antrenman yapmışlar. Protesto edilen konu sadece o 15 kişiyi rahatsız etmiş demek ki? Yani galiba öyle. Ülkemizde nerede olduğunu bile bilmediğimiz Sarıbeyler köyünün muhtarını protesto ediyordu onlar çünkü! Muhtar karar almış. O 15 kişiyi de belirlemiş, onların yakacak tezek ihtiyacında kesintiye gidilmiş. O 15 kalas da Ankara’ya yürümeye kalkmışlar protesto için. Her halde diyorum böyle oldu.

Bir şey söyleyecek isen çit olarak söyle. Bir şeyin karşısında duracaksan duvar ol öyle dur. 
Tuğlaysan kırarlar, kalas olursan yakarlar…

Serhat CAN - 25.04.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder